March 10, Daytona Beach Bike Event 2017

The ‘World’s Largest Motorcycle Event’ Join over 500,000 motorcycle enthusiasts March 10-19, 2017 for Bike Week. Ride down historic Main Street and Beach Streets.

 

In de ochtend hebben we het rijk voor ons alleen. De man en vrouw des huizes zijn al vroeg aan het mountainbiken. We hebben heerlijk geslapen. Ik weet niet wat voor matras er op dat bed lag maar het was super zacht.

We hebben gisterenavond uitgelegd gekregen waar we een supermarkt kunnen vinden zodat we ons ontbijt en onze lunch kunnen regelen voor vandaag. Het is een supermarkt waar ze bijna alleen maar Cubaanse producten verkopen, waar we nou juist graag afstand van wilden doen. Maar ze hadden er wel bananen, boter en een stukje kaas. Weer eens wat anders dan droog stokbrood met bananen.

Vandaag wordt het dus Cubaans stokbrood met boter en kaas voor ontbijt en lunch.

Het is ongeveer een uur rijden naar Daytona Beach. Wanneer we op de snelweg zitten schrik ik mij een hoedje. Komt er een motorrijder voorbij zonder helm. Geschokt doe ik mijn beklag tegen Vincent die mij doodleuk vertelt dat je hier in Florida geen helm op hoeft op de motor.

Ik verklaar Vincent volkomen voor gek totdat ik steeds meer motorrijders voorbij zie komen zonder helm … zou het dan toch? … Zijn ze hier helemaal gek geworden of wat?

Hoe dichter we bij Daytona Beach komen hoe meer Bike riders we tegenkomen. Wanneer Tygo in de auto in slaap valt stoppen we nog even snel bij een Dunkin’ Donut om een grote mok thee te scoren. Daar vragen we aan twee van die ruige types hoe we precies bij het event moeten komen en hoe we kunnen voorkomen dat we in de file komen te staan. Wat ik niet verwacht van deze ruige types is dat ze super aardig en belangstellend zijn.

En terwijl we onze thee staan te drinken komt er een andere Amerikaan op ons aflopen die benieuwd is waar we vandaan komen en wat we hier komen doen. Al pratende komen we op het onderwerp politiek terecht en Donald Trump. Hij vraagt wat wij van hem vinden, maar ik draai de vraag als snel zijn richting uit om te horen op wie hij gestemd heeft. Dat blijkt onze Donald te zijn. Hij vertelt ons dat hij verwacht dat Donald heel nare dingen zal gaan doen waar we niet blij mee zijn, maar dat hij de stem vertegenwoordigd van heel veel mensen die zelf niet uit kunnen komen voor wat ze denken omdat dat niet wordt geaccepteerd. En ach zegt hij ik houd wel van een basketbalwedstrijd jullie ook niet?

Een beetje een rare gast deze Amerikaan. Dezelfde ochtend hadden we ook al een enorme SUV zien rijden die een enorme sticker met TRUMP op de laadbak had geplakt.

Vanaf Dunkin’ Donut zouden we dus door moeten rijden tot de brug, linksaf moeten slaan en de eerste of de tweede weg rechts en daar ergens moeten parkeren. We zouden dan de brug over moeten lopen om bij de main street uit te komen.

Wanneer we daar aankomen zien we vrijwel direct een grote parkeerplaats waar we onze auto zouden kunnen parkeren ware het niet dat er een bordje staat “alleen voor winkelpersoneel”. Toch maar even aan iemand vragen of we geen bekeuring krijgen als we onze auto hier neerzetten. Langs de kant zien we een klein wagentje staan van iemand die hier blijkbaar werkt.

De man vindt het erg leuk dat wij hem een vraag stellen en begint meteen enthousiast te vertellen over het feit dat hij de tuinen onderhoud van mensen in deze buurt. Hij vraagt of Vincent even met hem mee wil komen naar zijn auto zodat hij ons wat fruit kan geven als wij dat willen.

Hij vraagt Vincent om even een tas uit de auto te halen zodat hij die vol kan gooien. En je gelooft het niet maar hij komt terug met een heel grote tas vol met grapefruits en sinaasappels, helemaal gratis.

Dit maak je volgens mij alleen maar mee in Amerika. Hoe sceptisch ik ook de eerste paar keer was dat ik in Amerika kwam hoezeer ik nu het vertrouwen heb dat ze het ook goed bedoelen. Wij zijn dit alleen totaal niet gewend in Nederland en vinden het maar raar dat ze zo enthousiast doen en gaan dit enthousiasme meteen wantrouwen. Totaal ongegrond wat mij betreft.

Deze man maakt ons wel een klein beetje in de war omdat hij vertelt dat het Bike event een stuk verderop nog veel groter moet zijn dan hier in de Main Street. We willen graag gaan voor zo groot mogelijk en besluiten, dan toch maar om het advies van deze meneer te volgen en nog een stukje te gaan rijden.

We rijden door een straat waar je maar 30 MPH mag, het schiet dus voor geen meter op. Het is wel een heel mooie straat aangezien we langs het water oprijden en aan de linkerkant alleen maar kasten van huizen gebouwd zijn; er is dus wel een hoop te zien.

Aan de weg lijkt echter geen eind te komen en de tijd duurt voort. Op google maps lijkt het ook nog een tijd te gaan duren voordat we op de plaats van bestemming aankomen. Wat we ook raar vinden is dat de motorrijders in de Dunkin’ Donuts ons naar de main street doorverwezen en niet naar de plek waar we nu naar op weg waren.

We besluiten daarom om terug te keren en via een andere snellere weg terug te rijden naar de parkeerplaats waar we in eerste instantie wilden parkeren. Bij McDonalds haalt Vincent nog even een milkshake en smeer ik de broodjes voor die middag en daarna parkeren we de auto om te voet de brug over te lopen.

Wanneer we in de richting van de brug lopen komen we eerst in een straat terecht waar ze tientallen motoren tentoongesteld hebben naast de motoren die geparkeerd staan van de bezoekers van dit event. Een plek waar je je ogen uitkijkt, werkelijk. Het zijn allemaal Harley Davidsons, maar welke types geen idee. De motoren zijn bijna allemaal voorzien van prachtige schilderingen of ingebouwde Jack Daniels fles. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken. Onze foto’s geven een beter beeld van wat voor motoren wij hier allemaal gezien hebben.

 

Er staan ook zelfgebouwde auto’s waar heel bijzondere details in verwerkt zijn van bijvoorbeeld een doodskop of een Ober met een Rat.

En dan valt Vincent zijn oog op auto’s die lijken op Monster Trucks, die tentoongesteld staan op het grasveld. Het is niet te geloven dat hiermee op de weg gereden wordt. Wat we te zien krijgen alleen al in deze straat is zo typisch Amerikaans en daarom ook weer zo bijzonder.

Wanneer we alle motors bewonderd hebben lopen we door naar de brug waar het erg leuk is om aankomende motorrijders te fotograferen.

Wanneer we het water over gestoken zijn komen we inderdaad in de Main Street terecht wat zoveel betekent als dat deze straat afgezet is voor de motorrijders die mee doen aan het event. Zij rijden de hele dag door deze straat heen om zichzelf aan het public te presenteren. Langs deze straat vind je winkels waar ze Harley Davidson spullen verkopen, partytenten waar bands spelen of waar een “wet t-shirt contest plaatsvindt. Tal van barretjes met uitzicht op de Main Street en gezellig druk op de stoep waar mensen achter de dranghekken staan om de motorrijders voorbij te zien komen.

Super lief van Vincent dat ik lange tijd met mijn fototoestel langs de weg heb mogen staan om al die bijzondere koppen te mogen fotograferen die op de motors zitten. Urenlang hebben we hier onze ogen uitgekeken en genoten van wat er voorbijkwam. Oudere mannen met lange haren, gekke sikken, aparte sjaaltjes, types met maskers op, vrouwen met string en lange zwarte laarzen etc. Toen ik op een gegeven moment van een grote man met baard in het publiek een foto maakte kreeg hij dat in de gaten en zag ik aan zijn gezicht dat hij dat niet zo leuk vond. Hij draaide zich meteen om en kwam onze kant op. “Omkeren Vincent en doorlopen we worden achtervolgt!”. Het duurde een tijdje voor we hem kwijt waren en of hij iets slechts in de zin had weet ik niet maar hij gaf het gelukkig op om ons te blijven volgen.

 

Onderweg hebben we nog gekeken of we een Harley Davidson petje voor Tygo konden bemachtigen maar kindermaatjes hadden ze jammer genoeg niet.

Tygo heeft zich eveneens kostelijk vermaakt met wat er allemaal om hem heen te zien was en had genoeg aanspraak van mensen die hem een leuk, lief, schattig blond jongetje vonden.

Zo’n leuke middag moet natuurlijk worden afgesloten met een lekker ijsje. Wel rete duur aan Daytona Beach maar wel super lekker dus dat boeide niet. De Main Street kwam namelijk precies uit aan het Daytona Strand waar we met onze voetjes in het zand nog even van het laatste zonnetje hebben genoten.

Op de terugweg richting Main Street begon het al te schemeren en lukte het niet echt meer om goede foto’s te maken van bewegende beelden. Ook begon het publiek wat meer beschonken te raken en daarom was het tijd om te gaan met een klein kind in ons midden.

Het was de eerste dag vandaag van het Bike Event en volgens zeggen van de Amerikanen die wij gesproken hebben in de Main Street de rustigste dag van het event. Vanuit het hele land zouden er motorrijders onderweg zijn om zich deze week bij het event te voegen. De Main street is wel de straat en de plek waar het in het event allemaal om draait. Er zijn inderdaad zoals de sinaasappelman vertelde nog andere plekken waar motorrijders naar toe gaan, maar dit zouden alleen maar aftreksel zijn van het hoofdevent waar wij de hele middag deelgenoot van hebben mogen zijn.

Ik vond het in één woord Fantastisch en had het voor geen goud willen missen. Ik kan het iedereen aanraden die naar Florida gaat om dit mee te maken.

 

We zijn allemaal voldaan van deze geweldige dag en komen na het eten van een warm broodje bij Dunkin’ Donuts helemaal enthousiast bij het Airbnb huis aan.

Daar hebben ze op dat moment bezoek van een dame, wat ons mooi de gelegenheid geeft om na een kort praatje lekker naar de kamer te gaan om te relaxen. We moeten immers een plan maken voor de volgende dag en beslissen waar we ’s avonds gaan slapen.

 

 

En nog wat meer foto’s voor de liefhebbers:

Johny de Mol was er ook…

2 Comments

 • Tanja Verhoeven July 10, 2017 at 7:35 am

  Super leuk om dit mee te maken en je ogen uit te kijken.
  Heerlijk weer wat van jullie te horen en te lezen. Was alweer even geleden😊😉. Ha ha leuk dat Johnny de Mol er ook bij was.
  Ja, zelfs bij het lezen van de sinaasappelman dacht ik, o jee hoe gaat dat aflopen. We zijn echt te wantrouwend geworden!
  Geniet en veel plezier!

  Reply
 • Trees July 11, 2017 at 9:11 pm

  Zo, ik ben weer terug van vakantie en meteen weer even jullie berichtjes lezen. Dat zag er gaaf uit…..prachtig om te zien hoor👍

  Reply

Leave a Comment